Tipărire

Campania grupului de cercetare în domeniul investigațiilor pentru bunuri culturale din INOE în colaborare cu UPO - Universidad Pablo de Olavide, IVCr - Instituto Valenciano de Conservacion y Restauracion, and IAPH - Instituto Andaluz de Patrimonio Historico, anunțată recent, este în desfășurare în Spania. Programul de lucru este extrem de încărcat, dar deosebit de bun și  bogat în informații utile pentru cercetătorii români, pentru cei spanioli, precum și pentru restauratori.

Prima oprire a fost la Moschea din Cordoba. Au fost realizate  investigații care vor oferi informații care le lipseau atât restauratorilor, cât și istoricilor de artă. Au fost realizate scanări ale fundației, analiză complexă a materialelor din mozaic, controlul gradului de  consolidare a mozaicului prin vibrometrie cu fascicul laser. 

Ceramica din interiorul moscheei din Cordoba a fost investigată prin spectroscopie de fluorescență de raze X (XRF). Spectroscopia XRF a fost realizată cu un spectrometru portabil, cu scopul de a analiza comparativ pigmenții folosiți pentru ceramica inițială și cea din timpul restaurărilor istorice.

Analiza elementală a fost completată de analiză la nivel molecular utilizând tehnici spectroscopice în infraroșu. Pentru întâia oară a fost testat un sistem pe bază de fibră optică ce permite analiza spectrală in situ, fără prelevare de probe, răspunsul spectral furnizând informații  din straturile superficiale. Datele au fost înregistrate în vederea unei caracterizării în detaliu a materialelor picturale utilizate în creație cât și în vederea discriminarii intervențiilor de restaurare ce au avut loc de-a lungul timpului.

Campania a continuat in Sevilia, unde echipa a lucrat cu o eficiență apreciată de colaboratori și greu de deposit, în 5 biserici  din secolele XIII-XV (Omnium Sanctorum, San Roman, San Julien, Santa Marina, San Marco) și în biserica barocă Santa Magdalena (secol XVII), toate aflate în centrul istoric al orașului Sevilia.

De asemenea, o parte a echipei a răspuns invitației arheologilor și a făcut investigații geo-radar în zona sitului arheologic Italica. 

Un scurt bilanț al primelor zile de lucru  în doua situri arată ca vom obține modele fotogrametrice precise pentru suprafețe care ridicau probleme deosebite (suprafețe cu glazuri și alte materiale puternic reflectanate),  precum mozaicul (pentru a cărui model s-au achiziționat 49.3 GB în fotogramele de bază) și cupola din Cordoba (644 fotograme adunând 11,3 GB data).

O temă de cercetare importantă pentru investigatorii din România pentru că ajută în mod deosebit la rafinarea metodei de cercetare și pentru restauratorii din Sevilia se referă la analiza comparată a fundațiilor și umidității din construcție pentru cele 4 biserici cu istorie apropiată, plasate într-un perimetru restrâns la cațiva kilometrii pătrați.

Cu dimensiuni mult mai mari, cu alte date tehnice de pornire în investigații, biserica Santa Magdalena solicită un număr mare de analize, dintre cele care trebuie coroborate și interpretate de echipe pluridisciplinare. Este monumentul căruia ne-am nepropus să-i dedicăm o campanie proprie și în care vom aveam onoarea să lucrăm și pentru un patrimoniu de importanță covârșitoare – ceramică veche, pictură semnată Zurbaran și alte elemente decorative prețioase.

Activitatea din acest an la biserica Santa Magdalena s-a concentrat pe stabilirea condițiilor de control Doppler, pe evaluarea parametrilor de lucru pentru un proiect amplu de fotogrametrie și pe un număr consistent de determinări spectroscopice în zonele cu pictură murală și stucatură policromă.

Miercuri, 12.10.2016, urmează deplasarea către Morella – Castellon de la Plana, în apropiere de Valencia, unde vom avea o provocare interesantă și pe care o asteptăm cu emoție. Vom face pentru prima oară în Spania investigații pentru exteriorul unei fațade istorice. Vom achiziționa date utilizând o dronă cu senzori pentru date specifice în cercetare – analiza termografică, multispectrală, fotografică și lidar.

Pentru toti cei ce urmăresc Campania de la distanță,  promitem să revenim cu imgini și știri scurte.

La revenirea în Institut, luni 17.10.2016 și după procesarea datelor, vom comunica și rezulate pe care le preliminăm deosebite.


Mai multe știri și imagini găsiti pe Facebook.
http://www.facebook.com/certo.departament

Wednesday the 22nd. Copyright © INOE 2012
Implemented by networks